Práce v zahraničí

Pokud chcete cestovat, ale nemáte zrovna dostatek financí, najít si práci v zahraničí je ideální odrazový můstek pro měsíce a roky strávené na cestách. Pokud se práce nebojíte, v zahraničí si za krátkou dobu vyděláte dostatek financí, které pak můžete použít na cestování.

Možnosti práce v zahraničí jsou neomezené. Pokud je vám pod 35 let, jedna z nejlepších možností jak vycestovat mimo Evropu a zároveň pracovat a vydělávat je Working Holiday Program.

Pokud je vám víc než 35 let nezoufejte. I pro vás zbývá spousta možností. Můžete pracovat v rámci Evropy nebo v zahraničí kromě práce taky studovat (např. jazykový kurz). Taky si můžete najít práci v oboru a dostat rovnou pracovní vízum.

V rámci cestování můžete kromě klasické práce zkusit taky dobrovolničení a vydělat si tak “jen” na ubytování a jídlo.

Working Holiday víza

Working holiday víza ti umožní v dané zemi získat pracovní povolení po dobu 1 roku od vstupu do země (můžeš do země vstupovat neomezeně, ale nesmíš protáhnout jeden rok). Můžeš tedy neomezeně cestovat po zemi, poznávat místní kulturu a během cestování si taky přivydělat a získat cennou zahraniční pracovní zkušenost. Working holiday víza můžeš získat jen jedenkrát pro každou zemi. Na tyto víza je možné i studovat, ale to většinou po omezenou dobu (4-6 měsíců). 

Kam mohou Češi vyrazit na Working holiday víza

Chile, Jižní Korea, Taiwan, Nový Zéland, Kanada, Izrael, Austrálie, Japonsko!

Kanada

Working Holiday víza

Working holiday víza do Kanady lze získat následovně: zaregistrovat se na stránkách kanadského imigračního úřadu, vyplnit všechny požadovaná informace a pak čekat, jestli tě vyberou k procesu žádosti o víza. Pozvánky se rozesílají několikrát ročně a nikdy nevíš, kdy nebo jestli tě vyberou. Kvóta činí 1150 míst. Jakmile se kvóta naplní a ty jsi nedostal pozvání, musíš svůj profil aktualizovat pro další rok a to zasláním nové přihlášky. Jestliže obdržíš pozvání máš cca 20 dní na to, imigračnímu úřadu doložit všechny potřebné dokumenty. Po obdržení víz máš rok na to, se dostavit do země. Spoustu užitečných a podrobnějších informací najdeš na jakdokanady.cz

  • Roční kvóta činí 1150 míst
  • Prokazatelné finanční krytí v hodnotě 2 500 CAD (cca 40 000 kč)
  • Po příletu do země musíš doložit zpáteční letenku nebo prokázat dostatek financi na její koupi (2 500 CAD, cca 40 000 kč)
  • Poplatek za víza ve výši 250 CAD (cca 4 000 kč)
  • Musí ti být mezi 18-35 lety
  • Musíš mít sjednané cestovní (zdravotní) pojištění na celou dobu plánovaného pobytu
  • Working holiday víza ti nebyla v dřívějších letech schválena pro danou zemi
  • Musíš doložit čistý trestní rejstřík

Nový Zéland

Working Holiday víza

Proces žádosti o Working holiday víza na Nový Zéland je trochu více o nervy. Jednou ročně (7.3. 2019 pro příští rok) se na webu Novozélandského imigračního úřadu otevře roční kvóta pro 1200 českých šťastlivců a to přesně v určitý den a hodinu. Kdo rychleji vyplní online žádost a zaplatí, ten vyhrává víza. A věřte, že zájemců je spousta. Proto se doporučuje mít rychlé a stabilní připojení k internetu, aby ses vlezl mezi prvních 1200 lidí. Dále se doporučuje vyplňovat žádost na více zařízeních, v případě, že ti první zařízení nebude načítat přehlcenou stránku, mohlo by ti fungovat jiné. Dále ti s žádostí může pomoct kamarád na Zélandu nebo v Austrálii, kde by mělo vše fungovat trochu rychleji.

Existuje spoustu návodů a vychytávek, jak si urychlit vyplňování. Ono to vypadá, že je za pár minut hotovo, ale ve skutečnosti můžeš koukat na přehlcenou bílou stránku, která nechce načítat, i několik desítek minut, než se ti znova načte. My měly štěstí až na podruhé, když jsme žádaly z Austrálie, za cca 45 minut jsme měly hotovo. Po obdržení víz máš rok na to, vycestovat do země. Více informací na stránkách czechkiwis.cz nebo novyzelandinfo.cz

  • Roční kvóta činí 1200 míst
  • Prokazatelné finanční krytí v hodnotě 4 200 NZD (cca 72 000 kč)
  • Po příletu do země musíš doložit zpáteční letenku nebo prokázat dostatek financí na její koupi.
  • Poplatek za vyřízení víz činí 208 NZD (cca 3 200 kč)
  • Musí ti být mezi 18-35 lety
  • Musíš mít sjednané cestovní (zdravotní) pojištění na celou dobu plánovaného pobytu
  • Working holiday víza ti nebyla v dřívějších letech schválena pro danou zemi

Austrálie

Working Holiday víza

Pro Austrálii byly začátkem roku 2018 schváleny Work and Holiday víza, která mají trochu jiné podmínky, než klasická Working holiday víza, ale vesměs je to stejný pracovně – cestovní program.

Kvóta se otvírá 2x ročně a to 1.3 a 1.7. O víza se žádá trochu zastaralým způsobem a to tak, že musíš zaslat žádost spolu s požadovanými dokumenty poštou na Australskou ambasádu v Berlíně. Tvůj dopis však nesmí přijít dříve, než je stanovené datum, jinak tvoje žádost nebude zvažována. Na druhou stranu se musíš vlézt do kvóty prvních 500 žadatelů. Více info můžeš získat např. na stránkách australieinfo

  • Kvóta činí 500 míst, otvírá se 2x ročně 
  • Prokázat finanční krytí v hodnotě 5000 AUD (cca 80 000 kč)
  • Mít zpáteční letenku, případně prokázat peníze na její požízení – mimimálně 2.000 AUD (cca 32 000 kč)
  • Poplatek za vyřízení víz činí 440 AUD (cca 7000 kč)
  • Musí ti být mezi 18-30 lety
  • Musíš mít sjednané cestovní (zdravotní) pojištění na celou dobu plánovaného pobytu
  • Work and Holiday víza ti nebyla v dřívějších letech schválena
  • Musíš doložit čistý trestní rejstřík a zdravotní způsobilost
  • Podat žádost o víza mimo území Austrálie
  • Doložit zkoušku z angličtiny – např. IELTS (4,5), TOEFL, PTE, Cambridge(CAE) či jiné.
  • Musíš být studentem VŠ (dokončené alespoň 2 roky) nebo být držitelem vysokoškolského diplomu

Jižní Korea

Working Holiday víza

Working Holiday víza do Jižní Koreji jsou formálně označovány jako H-1. Svoji žádost musíš osobně předat na Jihokorejské ambasádě v Praze. Žádat o vízum je možné v průběhu celého roku s tím, že nová kvóta se otvírá vždy k 1.lednu. Všechny potřebné dokumenty si můžeš stáhnout zde. Vyřízení žádosti trvá obvykle 2-3 týdny. Po získání víz máš rok na to do země vycestovat. Pro více informací můžeš navštívit facebookové stránky, kde najdeš podrobný návod celého procesu nebo můžeš navštívit stránky Jihokorejské ambasády v Praze.

  • Roční kvóta čítá 300 míst
  • Musíš doložit, že na bankovním účtu disponuješ částkou alespoň 6.000$ (120 000 kč)
  • Musíš mít koupenou zpáteční letenku nebo dostatek finančních prostředků na její koupi (cca 25 000 Kč)
  • Poplatek za vyřízení víz činí cca 2 250 kč nebo 90$.
  • Musí ti být mezi 18-30 lety
  • Musíš mít sjednané cestovní (zdravotní) pojištění na celou dobu plánovaného pobytu
  • Working holiday víza ti nebyla v dřívějších letech schválena pro danou zemi
  • Musíš doložit čistý trestní rejstřík, itinerář cesty a dopis o tom, proč jsi se rozhodl pro Jižní Koreu
  • V době žádosti o udělení víz se musíš nacházet na území ČR

Taiwan

Working Holiday víza

Pro vyřízení víz si musíš vytisknou žádost, vyplnit a osobně odevzdat v Tchaj-wan- hospodářské a kulturní kanceláři v Praze. O víza můžeš žádat v průběhu celého roku. Pro více informací kontaktuj Tchaj-wan- hospodářskou a kulturní kancelář v Praze nebo se podívej na stránky ministerstva Taiwanské republiky

  • Roční kvóta činí 100 míst 
  • Musíš prokázat finanční krytí v hodnotě 4 000 EUR (cca 100 000 Kčnebo 2 500 EUR (cca 64 000 Kč) a zároveň mít koupenou zpáteční letenku
  • Poplatek za víza činí 86 EUR (cca 2 200 kč)
  • Musí ti být mezi 18-26 let (včetně 26.roku v době podávání žádosti)
  • Musíš mít sjednané cestovní (zdravotní) pojištění na celou dobu plánovaného pobytu
  • Working holiday víza ti nebyla v dřívějších letech schválena pro danou zemi
  • Musíš doložit čistý trestní rejstřík

Chile

Working Holiday víza

Žádat o víza můžeš kdykoliv prostřednictvím  online formuláře. Proces schválení trvá zhruba 14 dní. O výsledku by tě měli informovat emailem a poté si osobně musíš víza vyzvednout, a to na jakémkoliv konzulátu Chile doma nebo v zahraničí.  Po schválení víz máš 3 měsíce na to, abys vstoupil na území Chile. Pro více informací doporučujeme kontaktovat přímo Velvyslanectví Chilské republiky v Praze

  • Není stanovena roční kvóta
  • Dostatečné finanční krytí (není specifikováno kolik finančních prostředků je potřeba)
  • Poplatek za vyřízení víz činí 70 EUR (cca 1 800 kč)
  • Musí ti být mezi 18-30 lety
  • Musíš mít sjednané cestovní (zdravotní) pojištění na celou dobu plánovaného pobytu
  • Working holiday víza ti nebyla v dřívějších letech schválena pro danou zemi
  • Čistý trestní rejstřík a potvrzení od lékaře, že jsi zdravotně v pořádku
  • Spolu s žádostí o víza musíš doložit dopis, který vysvětluje, proč sis vybral Chile a jaké jsou tvoje plány.
  • Pasová fotografie

Izrael

Working Holiday víza

Pro získání víza musíš zaslat formulář na Velvyslanectví státu Izraele v Praze poštou, emailem nebo odevzdat osobně. Po schválení si víza musíš osobně vyzvednout na velvyslanectví a předložit svůj pas. Kvóta se otevírá jednou ročně a to v lednu. Žádat o víza můžeš v průběhu celého roku. Pro více informací kontaktujte přímo Izraelské velvyslanectví v Praze.

  • Roční kvóta 200 míst 
  • Dostatek finančních prostředků na účtu (cca 60 000 kč)
  • Mít koupenou zpáteční letenku nebo prokázat, že máš dostatek finančních prostředků na její koupi (cca 10 000 kč)
  • Poplatek za vyřízení víz 31 EUR (cca 800 kč)
  • Musí ti být mezi 18-30 lety
  • Musíš mít sjednané cestovní (zdravotní) pojištění na celou dobu plánovaného pobytu
  • Working holiday víza ti nebyla v dřívějších letech schválena pro danou zemi
  • Musíš doložit čistý trestní rejstřík
  • Musíš doložit lékařskou zprávu o zdravotním stavu
  • Pro jednoho zaměstnavatele nesmíte pracovat déle než 3 měsíc

Japonsko

Dne 1.Listopsdu 2018 se Čechův otevřela jedinečná příležitost vycestovat na pracovní dovolenou do
Japonska. Každoroční kvóta činí 400 míst. Žáda se osobně na Japonském konzulátu v Praze, kde musíš
předložit následující dokumenty.

  • Platný cestovní pas ČR
  •  Žádost o vízum (v japonském nebo anglickém jazyce), ke stažení zde.
  • 1 fotografie (rozměry 4,5 x 4,5 cm, světlé pozadí, ne starší než 6 měsíců)
  • Životopis (v japonském nebo anglickém jazyce)
  • Plán aktivit na dobu ročního pobytu v Japonsku (v japonském nebo anglickém jazyce)
  • Průvodní dopis zdůvodňující podání žádosti (volnou formou, přibližně 1 strana formátu A4, v
    japonském nebo anglickém jazyce)
  • Potvrzení o lékařské prohlídce nebo potvrzení o zdravotním stavu
  • Zpáteční letenka (pokud není k dispozici, potvrzení o finančních prostředcích k jejímu
    zakoupení)
  • Doklady potvrzující dostatek finančních prostředků (přibližně 45 000 Kč) pro pokrytí počátečních životních nákladů
    spojených s pobytem v Japonsku (potvrzení o zůstatku na bankovním účtu, výpisy z účtu, cestovní
    šeky, apod.). 
  • Podání žádosti je bez poplatku

Výsledek by měl být znám do 5-ti pracovnních dní.

Podmínky pro získání Work and Holiday viz do Japonska

  • Musíš být držitelem platného cestovního pasu ČR.
  • V době podání žádosti o vízum musíš mít bydliště na území ČR.
    ➢Ti, kteří dlouhodobě pobývají v zahraničí a v ČR jsou pouze dočasně za účelem
    podání žádosti o vízum, nemohou žádat o tento typ víza.
  • Cestuješ do Japonska primárně za účelem dovolené, s pobytem na dobu určitou
    (max. 1 rok).
    ➢ „Dovolenou“ se rozumí pobyt, který může kromě turismu zahrnovat také návštěvu
    přátel a/nebo příbuzných a aktivity související s poznáváním tradiční japonské
    kultury a jazyka. Účelem takového pobytu není zaměstnání a/nebo přesídlení
    do Japonska.
    ➢ Během pobytu je povoleno vykonávat výdělečnou činnost za účelem doplnění
    finančních prostředků na cestování a na každodenní výdaje. Jako vedlejší činnost
    je povoleno také studium. Není však povolená práce v podnicích zábavního
    průmyslu pro dospělé, jako jsou bary, kabarety a noční kluby, a jakákoliv práce,
    která je v rozporu s veřejným pořádkem a dobrými mravy. Vízum za účelem
    working holiday dále nebude vydáno v případě, že je práce nebo studium hlavním
    účelem pobytu v Japonsku.
  • Je ti mezi 18 až 30 let (včetně) v den podání žádosti
  •  Necestuješ společně se závislými osobami.
    ➢ Vyjma případů, kdy je závislá osoba držitelem samostatného platného víza.
  • Musíš mít zakoupenou zpáteční letenku nebo dostatek finančních prostředků k jejímu
    zakoupení.
  • Disponuješ dostatečnými finančními prostředky k pokrytí počátečních nákladů
    spojených s pobytem v Japonsku (přibližně 45 000 Kč).
  • Dosud ti nebylo vystaveno vízum za účelem pracovní dovolené v Japonsku.
  • Musíš být v dobrém zdravotním stavu.
  • Musíš doložit čistý trestní rejstřík.

Více informací můžete nalézt přímo na stránkách Japonského konzulátu. 


Nevybrali jste si žádnou z výše uvedených zemí a přesto chcete jet pracovat do zahraničí? Přečtěte si Jak najít práci v zahraničí a vycestujte třeba jenom v rámci Evropy.